OM DEGENERATIV MYELOPATI - DM
DM Degenerativ Myelopati - ibland kallad CDRM - som förekommer hos våra frallor
påminner en del om sjukdomen MS - men har av DM-forskarna jämförts med ALS. Det är en neurodegenerativ nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. Först blir motoriken mer och mer nedsatt, följt av borttynande muskler och slutligen generell förlamning. Genskadan har orsakats av en s.k. missensed mutation kallad SOD1, som innebär att en bas i DNA har bytts ut, så att fel aminosyra kodas. Det leder till att proteinet som byggs upp av aminosyror får fel form och funktion. DM är alltså en neurologisk sjukdom (och beror således inte på skelettmissbildningar eller annat). Svagheten i bakdelen vid DM brukar komma smygande och är till en början inte smärtsam. Reflexerna försvagas långsamt och typiskt är att hunden släpar baktassarna i marken, så att klorna slits på ovansidan. Det verkar inte vara smärtsamt. Gången blir vinglig och hunden tappar balansen vid tvära svängar och ramlar med bakdelen. I slutskedet, som kan dröja flera år, tappas känseln helt och hunden förlorar sedan kontrollen över tarm och urinblåsa. Det finns en rasdisposition till DM hos frallor, men eftersom symptomen visar sig sent i livet mellan 5-14 års ålder, har anlagsbärarna tyvärr oftast hunnit gå i avel. Man ska naturligtvis aldrig para två frallor, som båda har nära släktingar, som har visat symptom på DM eller CDRM med en fortskridande svaghet i bakdelen. Nu har ett amerikanskt forskarlag med bl.a. mikrobiogenetikern professor Kerstin Lindblad-Toh med anslag från AKC och ett antal rasklubbar, bland dem FBDCA identifierat en defekt gen - kallad A - som ger upphov till degenerativ myelopati hos ett stort antal raser, bland andra fransk bulldogg. Den normala, icke muterade varianten av samma gen kallas av forskarna G, eller N=Normal i OFAs statistik. Alla undersökta hundar som har lidit av symptom på DM har haft genkombinationen A/A och har alltså ärvt detta defektmuterade anlag från båda föräldrarna: både avelshanen och avelstiken har alltså varit anlagsbärare till Degenertiv Myelopati. Hundar som DNA-testats med genkombinationen A/G - vilka kallas Carriers A/N i OFAs statistik - har oftast inte visat symptom på DM, utan har alltså varit dolda anlagsbärare. Alla hundar med testresultatet A/A har inte hunnit utveckla symptom, men riskerar att göra det med stigande ålder.
Denna defekta gen kan forskarna identifiera med ett DNA-prov på FTA-kort, som nu säljs genom OFAs webshop - läs mer på nedanstående två klickbara bannerlänkar för info. Det är ett enkelt salivprov, se foton på celler från insidan av kinderna, som ägaren kan ta utan veterinärbesök. FTA-kortet skickas till forskningslabbet per post i ett vanligt brev. Enligt rasstatistik publicerad av OFA har hittills 22 franska bulldoggar testats - varav 4 (18%) bar den muterade genen i enkel upplaga och kan ha lämnat den till sina avkommor och 3 (14%) hade genkombinationen A/A och löper dessutom risk att drabbas av sjukdomen DM med stigande ålder. I enlighet med en motion beslutade Årsmötet 2009 att informera FBKs medlemmar om DM degenerativ myelopati - men så har ännu i oktober 2011 inte skett. Rasklubbens styrelse har alltså ignorerat beslutet att informera om DM i klubbtidningen. Årsmötet uppmanade vidare uppfödarna att aldrig para två frallor, som båda har nära släktingar, som har visat en tilltagande försvagning i bakdelen.
Defektmutationen DM - degenerativ myelopati ger en med åren tilltagande försvagning i bakdelen, som förr eller senare leder till avlivning. Defekten brukar kallas 'vingelsjuka'och drabbar många raser, inkl fransk bulldogg och mops.
OFA: Explanation of DM DNA Test Results
JORDBRUKSVERKETS FÖRESKRIFTER FÖR AVEL
"Avel: 24 § Djur får inte användas i avel om
|
| |
|