Friskafrallor.info vill bland annat informera alla som är intresserade av fransk bulldogg om, att de diskvalifikationer som finns i SKKs och FCIs rasstandarder finns där för att hindra avel på frallor som kan bära anlag till allvarliga defekter:

    1. Gråblå pälsfärg är inte tillåten i utställning och avel. Avblekt musgrå frallor kan bära dilute- allelen d, som nedärvd från båda föräldrarna kan ge hudsjukdomen CDA - Color Dilution Alopecia.

    2. Oregelbundna grå pälsfläckar gränsande till oblekt svart normalfärg är typiskt för defektmutationen Merle, som också avbleker andra normalfärger till en ljusare nyans: röd merle exempelvis, om en skäcktecknad hund fläckvis bär två röda pälsnyanser ton-i-ton o.s.v.

    3. Heterokroma ögon är diskvalificerande i standarden, d.v.s. olikfärgade ögon eller iris med flera färger. Blå hundögon saknar ibland reflexskiktet tapetum lucidum och får "röda ögon" på foton. Krackelerad iris eller ojämna pupiller med en spalt i iris är en typisk merle- missbildning.

    4. Extremvita frallor är ibland döva på ena eller båda öronen och borde BAER-testas före leverans. De kan antingen vara homozyogt extremvita s[w] s[w] och ha ärvt detta anlag från båda föräldrarna - eller ha ärvt ett dominant Merle-anlag från en förälder, eller i dubbel upplaga från båda föräldrarna. En sådan fralla är också övervägande vit.

- Merle-anlaget kan förutom missbildningar i ögon och öron också ge missbildningar i andra inre organ, hjärta och nerver. Vilka frallor som bär den muterade merle-genen kan bara med säkerhet påvisas genom ett nyligen tillgängligt DNA-test. Hittills har bara någon enstaka fransk bulldogg merle-testats, men Merlegenen finns omnämnd 2002 i en tysk bok om genetik för hunuppfödare.

    5. Extremkort svans diskvalificerar också från både avel och utställning. Svansförkortningen beror på en mutation, som orsakar fel i en proteinbindning till dna. Den disponerar för kotmissbildningar i svansen och längre fram ryggraden.

Utställningsdomare och uppfödare måste var och en respektera rasstandardens diskvalifikationer för att undvika avel på dessa och andra i rasen förekommande defektmutationer.

- Det är inte bara uppfödarna som har ansvar för rasens hälsa. Alla ägare måste bidra med information om hur deras fralla mår, annars finns inget underlag till en långsiktig avelsplanering.

Observera att den här webbplatsen är helt oberoende och fristående från rasklubben FBK Fransk Bulldogg Klubb.

Kontakta mig gärna privat per mail till epostadressen
webmaster@friskafrallor.info

Mvh
Eva Sohlberg


 
Design www.friskafrallor.info